Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

„Няма да влизам в подробности, защото прокуратурата още не се е произнесла. Според мен, основната причина е загуба на рефлексите от малкото летателни часове, които са имали пилотите. Това е основата, но няма да давам повече подробности”, каза министър Каракачанов в сутрешния блок на bTV днес, 31 юли 2018 г.

Военният министър беше запитан дали това значи, че причината за катастрофата е човешка грешка, но той отказа категорично да потвърди.

„Защо да го наричаме човешка грешка? Всичко е човешка грешка, тук не става въпрос за човешка грешка. Когато трябва да реагираш, когато си на 30 m височина, ти трябват рефлекси”, обясни Каракачанов.

От думите на министъра не може да стане категорично ясно какво всъщност се е случило на борда на катастрофиралия вертолет, но е ясно, че той все по-категорично се дистанцира от първоначалната версия която бе лансирана от него и от други политически лица, че се касае за технически отказ.

Преди няколко седмици МО съобщи, че има окончателен доклад на разследващата комисия, което значи и че основните и съпътстващите причини за инцидента са ясни. От военното ведомство, обаче тогава казаха, че докладът е поверителен и резултатите му няма да се обявяват публично.

Веднага след катастрофата стана ясно, че загиналите пилоти са имали 17 - 18 часа нальот от началото на годината и общо 500 - 600 нальот за съответно 21 и 24 години служба.

Министърът на отбраната бе запитан, чия е отговорността за инцидента, кой ще я понесе и кой е пряко отговорен за това, че не се лети достатъчно, но той отново не даде ясен отговор и се опита да размие обвиненията с това, че от 1990 г. насам не се дават достатъчно пари за въоръжените сили.

„Каква отговорност да понесе? Кой да понесе отговорност? Да се върнем 28 години назад и кого да обвиним? Пряката отговорност за това, че 28 години не е имало достатъчно средства за пилотите, за ремонтите на вертолетите...? По време на моя мандат са дадени най-много средства точно за това и в началото на моя мандат, аз точно това формулирах – ремонт на съществуващата техника. И помните каква беше съпротивата, включително и от журналисти, които обясняваха, че ние не трябва да поддържаме старата съветска техника, а трябва да купуваме нова западна”, каза министърът.

Министър Каракачанов не дава и гаранции, че няма да има повече подобни инциденти, поне докато не бъдат осигурени достатъчно средства за поддържане на летателната техника и летателни часове за пилотите.

Коментари

blog comments powered by Disqus