Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

„Що се касае за модернизацията на Флота, и въобще на Въоръжените сили, властта действа мудно и нерационално. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година, гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и той да се трансформира в излишък, а той пък да се похарчи по неясни механизми и критерии”, отбеляза президентът.

В бюджетът за 2017 г. бяха заделени целево 402 млн. лева за плащания по сделките за нови изтребители и нови патрулни кораби за ВМС. Проектът за нов боен самолет бе спрян от Народното събрание, а този за новите патрулни кораби се провали по не особено ясни причини. В резултат на това, въпросните 402 млн. лева бяха разпределени от Министерски съвет за различни инфраструктурни програми.

В тазгодишния бюджет са отделени 397 млн. лева за плащания по проектите за нов изтребител и нови кораби за Военноморските сили. Шансът да бъдат подписани договори по тези два проекта е минимален. Все още няма стартирала конкурсна процедура за новите бойни кораби, а при процедурата за избор на нов изтребител към началото на ноември е възможно да има избран победител, но сключването на договор няма как да стане в рамките на годината, поради тромавостта на процеса по подписване на междудържавен договор.

По-късно през деня, на критиките на президента отговори финансовият министър Владислав Горанов. Според Горанов, спрените военни проекти не са по вина на ГЕРБ, а правителството било първото, което отпускало милиарди левове за превъоръжаване.

Коментари

blog comments powered by Disqus