Министър Каракачанов: Новият изтребител ще бъде избран до края на годинатаВърви се към това процедурата по избор на нов боен самолет за ВВС да приключи до края на годината. Това заяви министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес, 15 октомври 2018 г.

„Проектът е в ход. Комисията работи. Изпратени са писма до участниците, за уточняване на определени детайли и се чака техния отговор. Комисията ще си свърши работата. Както казва народът – „два пъти мери, един път режи”. По-добре е това, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, заради които после да сме уязвими”, обясни министър Каракачанов и отговори положително на въпроса, дали изборът ще бъде финализиран до края на годината.

До сега бе известно, че експертната комисия трябва да приключи работа до 19 октомври, но не бе ясно кога ще бъде взето окончателното решение, предвид наличието на т.нар. "политико-военна група", която трябва да провежда допълнителни преговори.

Министър Каракачанов отговори и на идеите да се вземат изтребители под наем, докато приключи избора на нов самолет.

„Да вземем под наем самолети е несериозно. Това не е „рент-а-кар” – влизаш в гаража на фирмата, наемаш кола, качваш се и я караш. Само подготовката на пилотите е две години. Какво значи да си вземем под наем самолети?! Несериозно е това”, отговори той.

Идеята за взимане на изтребители под наем, докато бъдат доставени новите изтребители се пласира упорито в общественото пространство в последните седмици. Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска обща ескадрила на НАТО, която да охранява небето ни, до доставката на F-16, а неговият наследник Николай Ненчев, директно поиска да се вземат гръцки F-16 по наем.

„Ние си имаме авиация, която трябва да поддържаме. Тя е необходима на ВВС да изпълнява своите задачи”, каза в заключение Каракачанов.

Коментари

blog comments powered by Disqus