Пловдивският апелативен съд даде перона на летище Пловдив на частна фирмаАпелативният съд в Пловдив е отсъдил, че целият перон на летище Пловдив трябва да е в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД и е отхвърлил жалбата на държавата за това, че перона неправомерно е влязъл в частно владение. Това съобщава пловдивския сайт Trafficnews.

Държавата води дело, с което иска да си върне собствеността върху част от терените и имотите на територията на летище Пловдив, които в момента са в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД. Съдът вече отхвърли жалбата на първа инстанция, а сега я отхвърля и на втора.

С решението, обаче съдът признава, че практическия целият перон, който е с площ 109 182 m2 трябва да е собственост на частното дружество. Това е така, защото старият перон на летището е бил неин, а след ремонта и разширяването от 2009 г. не се създал нов обект, а се е разширил стария. Въпреки, че перонът е частен, земята под него е държавна собственост.

Държавата предстои да обжалва на последната възможна инстанция – Висшия касационен съд.

Драмата около летище Пловдив датира от 1995 г., когато се създава дружеството „Летище Пловдив” АД. Държавата влиза в него с апортна вноска от сгради и техника, като първоначално притежава 55% от капитала. През годините, обаче дялът ѝ се стопява след редица процедурни хватки с увеличаване на капитала и в момента тя е маноритарен акционер.

През 2015 г. се взима решение за спиране плащането на наем на „Летище Пловдив” АД и да започне съдебна битка за разрешаване на абсурдите около собствеността на част от имотите в рамките на летището. Позицията на държавата е, че перона и други обекти, са влезли неправомерно в активите на „Летище Пловдив” АД.

Ако държавата загуби спора и на последна инстанция, то частното дружество може да заведе дело за пропуснати ползи. Последно то искаше наем от 140 000 лв. месечно за перона и сградите. Това от своя страна може да се превърне в сериозна пречка за бъдещето концесиониране на летището.

В същото време кметът Иван Тотев заяви, че Община Пловдив прави стъпка назад в намеренията си за взимане на летището след новите обстоятелства. Въпреки че решението на апелативните магистрати не е окончателно, от администрацията вероятно ще се откажат от заявеното си искане за пловдивския аеропорт.

През август 2018 г. пловдивската община официално поиска от държавата да ѝ се прехвърли собствеността на пловдивското летище. Междувременно бе прекратена и процедурата за отдаване на концесия.

Коментари

blog comments powered by Disqus