Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързоПредседателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

„МО подхожда доста трезво и разумно, макар и не с необходимата скорост. На мен като пилот ми се иска много по-бързо тези процеси да се случват, но не всичко зависи от нас. Имаме и отсрешна страна”, каза Попов, който е депутат от ГЕРБ.

Попов отбеляза, че въпросът не е само до закупуването на осем изтребителя, а и до сериозни инвестиции в България и сериозни инвестиции в сигурността на България.

„Надявам се до две – три години да имаме първите самолети в България”, отговори Попов на въпроса, кога ще се получат първите изтребители у нас.

Припомняме, че в края на октомври приключи работата на междуведомствената експертна група, която трябваше да оцени постъпилите оферти. В момента се чака работата на т.нар. „политико-военна група”, която трябва да проведе допълнителни разговори и да добие още информация по офертите, както и да разговаря по цените. За сега обаче няма никакви графици за това, кога ще приключат тези процеси, освен желанието догодина да има договор.

„Правителството на г-н Борисов заслужава уважение, защото поставя отбраната като приоритет”, отбеляза Попов, който не пропусна да спомене, че в бюджета за догодина са отделени 1,839 млрд. лева за сектор отбрана и има 100% повече за капиталови разходи

Попов отхвърли медийните публикации, че се отделят 200 млн. лева за поддръжка на МиГ-29 и Су-25.

„Реално правителството отпуска 128 млн. лева. Има доста спорове дали трябва да се инвестира в руската техника или трябва да се инвестира в закупуване на нова техника, но МО е предложило на правителството да се ремонтират сега съществуващите самолети за да може да има някакви способности до придобиването на нов тип боен самолет”, обясни той.

Константин Попов отбеляза, че Су-25 и МиГ-29 са едни доказани самолети, но на техните способности не може да се разчита за далечното бъдеще.

„Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без него”, смята председателят на комисията по отбрана.

Попов коментира и темата със заплахите от стачни действия в „Авионамс” и желанието на завода да участва в процесите по ремонт на Су-25.

„Трябва да се използват всички способности на българската военна индустрия, но е и очевидно, че българската военна индустрия трябва да положи сериозни усилия за да може да участва в такива процеси. Да, „Авионамс” е държавно предприятие, но ако това предприятие имаше такива амбиции, то много своевременно трябваше да заложи на тяхното развитие, ако искаше да участва. Аз виждам тяхното желание и се надявам да инвестират в тези способности”, заяви Попов.

Коментари

blog comments powered by Disqus