Президентът Радев: Конкурсът за изтребител е опорочен и е удар по БългарияПрезидентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че конкурсът за избор на нов боен самолет за ВВС е опорочен и в резултат не което е нанесен сериозен удар по България. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. пред журналисти.

„Искам да кажа първо, че конкурсът бе опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума”, каза Радев.

Президентът обясни, че според него това е троен удар по България. Първо, въпреки популистките изказвания, че нямало да се купуват изтребители, а ще се вдигат пенсиите, пари за тях нямало, а сега се купуват по-малко самолети за повече пари.

„Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила?”, казва още президентът.

Радев беше запитан и за предложението, което МО прави към Министерски съвет за фактическото зачеркване на инвестиционния проект за нов изтребител, който определя бюджетните рамки и други условия около придобиването на изтребителя.

„За мен това е скандално. Това говори за пълното неуважение към процедурите и процеса на избор”, отговори той. 

Коментари

blog comments powered by Disqus