Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра офертаШведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

„Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България”, се казва в съобщението подписано от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" в FMV.

Валин заявява, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС, като самолетът се е доказал в мисии на НАТО и се произвежда в Европа, като е напълно съвместим с изискванията на Алианса и има ниски разходи за целия жизнен цикъл.

„Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от €767 млн (1,5 млрд. лева). Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности. Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави”, казва още Валин.

От FMV заявяват, че продължават да следят процесите у нас и остават на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива.

Коментари

blog comments powered by Disqus