Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителитеПремиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

Министър-председателят говори по време на годишната среща на бизнеса с правителството, която вестник "Капитал" организира за 13-а година в София. Коментарът му идва ден след поредните критики на президента Радев по отношение на покупката на нови изтребители. Премиерът започна изказването си с това, че „от една година се занимаваме само с изтребители, а не се занимаваме с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет”.

Ето и цялото изказване на Борисов по въпроса за придобиването на нов изтребител от САЩ:

„Ето тук са „Америка за България”, могат да кажат. По-прозрачна процедура от това да вкараш решението за какъв самолет, няма значение каква му е марката, да се вземе от българския парламент, когато директно се предава по телевизията. Когато там е законно избраната депутатска класа. Такава е Конституцията. По-прозрачна процедура от това няма. Нито се взима от комисия, нито от Министерски съвет. От Парламента! Защото сме парламентарна република. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и със Съединените щати... Това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачно от това няма. Само, че нали в България крадецът вика, дръжте крадеца. Това е много често срещано явление. Парламентът взима решение... Камерите на Канал 1 и всички, които предават всичкия дебат. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети. А през това време се напълнихме с транспортна техника. И то само във Военновъздушните сили. 12 „Кугъра”, „Пантери”, „Спартани”. Милиарди! И нямат вътре една пушчица. Едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника да се изнесе Генералния щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка...”

Както винаги, монолозите на премиера са трудни за коментиране.

Не е ясно, защо той започва изказването си със споменаването на американската фондация „Америка за България”, нито защо мнението ѝ трябва да е от решаващо значение във връзка с течащия дебат.

Борисов е и формално прав, че в България, като парламентарна република, Народното събрание представлява волята на избирателите, но това не променя и факта, че родният парламент се слави с убийствено ниско обществено доверие. Според последното социологическо проучване на „Алфа Рисърч” от декември 2018 г., доверието в Народното събрание е едва 8%, при недоверие от 53%.

Фактът и че въпросът бе обсъден в Народното събрание не го прави автоматично прозрачен, най-малкото поради големият брой заблуди и неистини, които смело се изричаха от парламентарната трибуна по време на дебатите.

Разбира се, Борисов опря и до любимата си тема с покупката на вертолетите Cougar и Panther, както и самолетите Spartan, като за пореден път демонстрира убийствена профанизация на ролите на въоръжените сили. За отбелязване е, че покупката на тази техника не е излязла "милиарди" (нито лева, нито в евро), както твърди Борисов и дори не достига 1 млрд. лева. Също е добре да се отбележи, че ако все пак през тази година бъде подписан договор за доставка на изтребителите F-16, това ще стане след като Борисов е натрупал над осем години в ролята си на министър-председател, така и забележките му, че не били купувани бойни самолети, са насочени и към него самия.

Коментари

blog comments powered by Disqus