Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юниДо края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Каракачанов бе запитан дали е възможно до края на май да има договор за покупка на F-16, на което той отговори, че това е невъзможно, но технически възможен срок бил края на юни. Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че до средата на годината договорът за покупка ще е готов.

Министърът на отбраната съобщи още, че идния вторник (19 февруари 2019 г.) България щяла да изпрати официалното запитване (Letter of Request - LOR) за обвързваща оферта до САЩ.

Трябва да се отбележи, че в американското законодателство има заложени срокове за работа по процедурата FMS, които не кореспондират точно със сроковете, които дава Каракачанов. Така например, срокът за отговаряне на LOR е 120 дни (заедно със срокът, в който се изготвя формалното запитване до Конгреса), след което, обикновено в рамките на 15 до 50 дни трябва отговорът да бъде одобрен от Конгресът на САЩ. Едва след това на България се изпраща обвързваща оферта (Letter of Offer and Acceptance - LOA).

След това България има срок от около три месеца, в който може да прави корекции по офертата, както и да я разгледа. Ако страната изисква сериозни промени, то те ще трябва да преминат нов кръг на одобрение от американска страна. Едва след това се преминава към подписване на договор.

От Министерство на отбраната заявиха, че Каракачанов се е срещнал с Мерилин Хюсън, изпълнителен директор на Lockheed Martin. От думите на военния министър излиза, че Хюсън е обещала, че доставките на F-16 могат да станат в рамките на 36 месеца.

Струва си да се отбележи обаче, че България води преговори с правителството на САЩ и срокът на доставка ще се определи от тях, като не зависи само от скоростта на производство на F-16, но и от изграждането на инфраструктура у нас, обучението на летателен и технически състав, както и на производството на оборудване, което не е отговорност на Lockheed Martin.

Военният министър обаче е отбелязал, че с Lockheed Martin може да се работи и по доставката на 3D наземни обзорни радари, от каквито България има нужда.

Коментари

blog comments powered by Disqus