Заместник-министър Запрянов: До 2024 г. получаваме всички F-16Всички осем изтребителя F-16 ще бъдат доставени на България до 2024 г. Това е заявил днес, 25 март 2019 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Според Запрянов, директните преговори за покупката на F-16 щели да започнат в началото на месец май. Не е ясно какво има предвид той по това. Очаква се обвързващата оферта на САЩ да бъде получена от България през юни или около 120 дни след пускането на писмото за искане за оферта (LOR), което бе изпратено на 22 февруари.

"Сега тази заявка трябва от другата страна да бъде анализирана и остойностена, след което "да се срещат" финансовите възможности, които заделяме с това, което ни се предлага. Ценовото предложение трябва да мине през Американският конгрес. Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети България, осемте", обяснява още Запрянов.

Запрянов е направил това изказване по време на конференция организирана от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България”, която през миналата година водеше почти истерична кампания за покупка на F-16.

На конференцията е присъствал и посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, който е заявил, че с покупката на F-16 България дава заявка за по-активна роля в НАТО.

"Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред", отбелязва посленикът на САЩ.

Коментари

blog comments powered by Disqus