Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Мишел Евънс, вицепрезидент на Lockheed Martin Aeronautics, отбеляза, че това са вълнуващи времена, в които се вижда, че в F-16 е все още актуален за съюзниците на САЩ по света. Тя посочи, че първите самолети ще бъдат произведени за Бахрейн, след което има все по-голям интерес от Словакия и България, както и Мароко.

В момента Lockheed Martin имат твърда поръчка за общо 30 нови F-16 Block 70 за Бахрейн и Словакия. България е практически избрала типа със заявка за осем машини, а наскоро Мароко изяви желание за покупка на 25 машини. Има и интерес от Тайван.

Питър Наваро, съветник на президента Доналд Тръмп, не пропусна да отбележи по време на церемонията, че е било избегнато спирането на производството на F-16, благодарение на усилията на президента, който е дал благословия за сделка с Бахрейн, което е отворило и други търговски възможности за типа.

F-16 Block 70 е развитие на Block 50/52+ Advanced с нов AESA радар APG-83, нов борден компютър, нов по-голям дисплей в пилотската кабина, система за автоматично избягване на слъсък с терена и фюзелаж с ресурс от 12 000 еквивалентни часа. Част от тези технологии са вложени в модернизационния стандарт F-16V, който се предлага за съществуващи F-16.

В новата производствена линия ще бъдат заети до 400 човека. От Lockheed Martin са заявили, че линията може да има максимален капацитет от четири самолета месечно.

По време на видео в рамките на церемонията бе изписано, че реалното производство на първия F-16 за Бахрейн ще стартира през ноември 2019 г. Самолетът трябва да е готов през декември 2021 г. и да бъде предаден на близкоизточната страна през първото тримесечие на 2022 г.

Преди няколко седмици от Lockheed Martin излязоха с прессъобщение, че първия български F-16 ще бъде готов в края на 2022 г. и ще бъде предаден в завода, но самолета ще остане за обучение в САЩ. И всичко това, при условие, че договорът бъде подписан до средата на тази година. Политическото ръководство на страната и армията, вече дадоха същите срокове за реализиране на сделката.

Когато в края на декември 2018 г. България избра F-16 Block 70, критиците на избора посочиха, че се купува самолет, който още не съществува в този си вид и ще се произвежда в завод, който още не е заработил.

До момента са произведени 4588 броя F-16. Производството от 1978 до 2017 г. се водеше в Форт Уърт, Тексас. Последният сглобен там изтребител бе предназначен за Ирак.

Коментари

blog comments powered by Disqus