Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и другиБившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

„Ако по някаква причина на нас нещо не ни хареса, например, цената ни се стори твърде висока, може би ще има преговори дали да отпадне едно или друго нещо от този договор. Ако предварителните разчети са направени достатъчно прецизно, би трябвало да има някакви минимални ефекти върху крайния договор”, смята Тагарев.

Според него, нещата по които може да се преговаря за намаляване и корекции са въоръжението, резервни части и гаранционни условия и други „по-дребни неща”, където можело да се варира, според бившият служебен министър.

„Сигурен съм, че Съединените щати няма да ни орежат така пакета, че самолетът да не бъде напълно боеспособен, защото с някои от предните договори за закупуване на въоръжение, точно така се получи”, смята Тагарев.

Той атакува идеята на политическото ръководство на армията да се искат американски инвестиции в Долна Митрополия, като я нарече „неприятен факт”:

„Сега, на много по-късен етап, пуснахме идеята, че трябва да се инвестира в образователен център. Аз не знам дали те ще успеят да реагират. Считам за неприятен факта, че ние толкова късно в хода на процедурата, ние поставяме някакви допълнителни условия. Ние може да поставяме такива условия, колкото си искаме, но в САЩ от десетилетия работи една система, която никой няма да я промени заради нас”, обяснява Тагарев.

Той определи военният министър Красимир Каракачанов, като „незапознат”, тъй като искал договорът за F-16 да се плаща разсрочено.

„Искам да отбележа изказването на министъра на отбраната от преди няколко дни, в което той казва, ние искаме да плащаме на няколко равни вноски. В тази процедура си пише как се правят нещата. Изглежда, че министърът не е запознат как се правят нещата. Принципът е, че изпълнението на договора започва, когато той е платен изцяло. Не може да поставяме условия, сега ни ги доставете самолетите, а ние в рамките на 10 години ще ви ги изплатим”, казва Тодор Тагарев и обяснява, че най-вероятно САЩ може да ни отпуснат държавен заем за плащане на сделката.

Според Тагарев, който бе сред най-гласовитите поддръжници на покупката на F-16 и който многократно атакува военната експертиза в конкурса, имало все още шанс до края на юни – юли да има договор за покупка на осем броя F-16. Тагарев е и съпредседател на сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България", която водеше истерична кампания за покупката на F-16.

Коментари

blog comments powered by Disqus