Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

На импровизиран брифинг за медиите, това решение бе оповестено от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който уточни, че четирите договора са за придобиването на изтребителите и съпътстващото им оборудване, покупка на ракети „въздух-въздух”, покупка на боеприпаси и системата за обмен на данни Link-16.

Запрянов каза, че имало предложение от САЩ около $60 млн. от сделката, която иначе възлизала на $1,256 млрд. да бъде поета от американското правителство, но за това трябвало решение на Конгреса.

„Ако американския Конгрес одобри тези $60 млн. реално цената ще падне с тези милиони долари, което ще доведе до една цена от под $1,2 млрд., а не $1,256 млрд.”, уточни министър Каракачанов, който практически не се включи в брифинга.

Според редица медийни публикации обаче, въпросните $60 млн. са за инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево, която реално не влиза във въпросните $1,256 млрд., а е част от бъдещите разходи по проекта. Не е ясно, кога ще бъде одобрена въпросната сума.

Припомняме, че през 2018 г. Народното събрание отпусне 1,5 млрд. лева без ДДС за проекта за покупка на многоцелеви изтребители. В момента Правителството даде мандат да се подпише сделка за 2,2 млрд. лева, отново без ДДС.

„Няма ограничения в самолета. Той е „въздух-въздух”, „въздух-земя”, включително ще има и разузнавателни способности. Разбира се, това не значи, че няма вътрешни промени в сравнение с първоначалния пакет, от тези които получаваме, при тази намалена цена пакета е почти идентичен с този от RFP. Ние направихме опит при писането на LOR да разширим този пакет, но това доведе до повишение на цената, което трябваше да го коригираме. Така, че пакета прави самолета многофункционален”, заяви заместник-министър Запрянов.

С това той призна, че има орязване от това, което България е поискала в рамките на писмото с искане за обвързваща оферта (LOR) изпратено през февруари 2019 г., но не пожела да влезе в детайли. Запрянов каза, че всички осем самолета ще бъдат доставени до 2023 г.

„Изказвам благодарност от името на командването на ВВС, че е на път да се осъществи една дългогодишна мечта на ВВС. Какво значи това за нас? С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме качествено нови бойни способности, повишаваме оперативната съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот се подобрява, защото той няма да се чувства, като в задния двор на НАТО”, каза бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС, който също присъства на брифинга.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, говори за индустриалното сътрудничество, което ще се оформи, като отделно споразумение с Lockheed Martin.

„Създаване на базови способности за ремонт на хидравличната система, включваща ремонт на 21 компонента, създаване на базова способност за поддръжка на система за кацане, която включва ремонт на 25 компонента, създаване на базови способности за ремонт на електрическата система, което включва ремонт на пет компонента, логистична поддръжка и управление на веригата за доставка за флота от F-16, подкрепа на развитие на способностите свързани с безпилотни летателни средства и дронове и подкрепа за създаване на национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери, като в това е включен анализ на потребностите. Така освен, че ВВС ще придобият нови и качествени самолети, България малко по малко ще придобие капацитет, и през техници и през инженери, да развива самолетния сектор. В момента в България има две дружества в самолетния сектор, а сега по първите четири проекта, ще се работи с български дружества.“, разказа Караниколов.

Многократно бе обявено, че България ще иска обема на индустриалното сътрудничество да достигне 10% от сделката, която при цена от 2,2 млрд. лева, значи че индустриалното сътрудничество трябва да е за около 220 млн. лева. От думите на икономическия министър, излиза, че Lockheed Martin ще дадат ноу-хау, оборудване и обучение на персонал за извършване на ремонт на хидравличната, електрическата и „системата за кацане” (вероятно колесника), с общо 31 компонента по тези системи. Този обем е твърде скромен за да достигне подобна сума.

Не е ясно и какво влиза под дефиницията „подкрепа на развитие на способностите свързани с безпилотни летателни средства и дронове и подкрепа за създаване на национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери”.

„Надявам се след години, когато купуваме още по-нови самолети от същия производител, да може да поискаме и много други неща”, завърши многозначително Караиванов, с което намекна за евентуална покупка на F-35, които също се произвеждат от Lockheed Martin.

В заключение, министър Каракачанов отказа да каже кога ще бъдат подписани самите договори, но посочи, че трябва да се мина през процедура за ратификация в Народното събрание, която вероятно ще стартира следващата седмица. Вече многократно бе заявено, че договорът за покупката на осемте F-16 трябва да бъде приключен до края на юли.

Коментари

blog comments powered by Disqus