alt"Много по-добре е няколко държави заедно да купуват самолети, фрегати, хеликоптери и отбранителни способности", каза президентът Росен Плевнелиев по време на конференция на тема „Интелигентната отбрана - обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите”, провеждаща се днес в София. Това предаде БГНЕС.

"Ако в миналото България е пазарувала и хеликоптери и самолети и друго отбранително въоръжение на парче и в последния момент, сега искам следващите покупки да бъдат направени по много по-умен и професионален начин. С подкрепата на ЕС и НАТО можем да търсим обединение на няколко държави, както в покупките на следващите порции от отбранителни съоръжения", добави още Плевнелиев.

"България е първата страна в региона, която поставя темата за липсата на коопериране и за възможностите заедно да купуваме отбранителна техника", отбеляза още държавният глава.

"Отправихме покана към лидерите в региона и на експертно ниво вече работим как заедно да купуваме отбранителни техники и как България и регионът да забравят веднъж завинаги миналото на Балканите, а да търсим нови измерения на регионално коопериране", уточни той. "Когато сме заедно ще можем да постигаме по-ниски цени и ще можем да договаряме да има фабрики в региона", коментира държавният глава, като подчерта, че покупката на повече средства за отбраната ще наложи и в региона да има места, където отбранителната техника да бъде ремонтирана и поддържана.

На пръв поглед изказването на Плевнелиев не е свързано с покупката на нов боен самолет за ВВС, но е факт, че това е една от малкото мащабни програми за превъоръжаване, която се обсъжда в момента в МО. Това изказване не е първото по рода си. Още през май 2011 г. премиерът Бойко Борисов в прав текст предложи страните от Балканския полуостров да се обединят при покупката и експлоатацията на нов многоцелев изтребител. Въпреки, че идеята не е нова тя среща мълчеливата съпротива от ВВС. Трябва да напомним, че САЩ, които предлагат F-16 бяха най-активни при предлагането коопериране между няколко страни, като тази идея битува от края на 2010 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus