altДнес на тържествена церемония на Летище София, Главна дирекция „Гранична полиция” на МВР получи първия си вертолет AgustaWestland AW109 Power, предназначен за въздушно наблюдение на границите.

Приемно-предавателните документи на вертолета бяха предадени от вицепрезидента на AgustaWestland доктор Угоро Рoсини на заместник министъра на вътрешните работи Павлин Димитров. Реч изнесе и посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо, който подчерта, че благодарение на новата летателна техника България ще може успешно да охранява външната граница на Европейския съюз, с цел приемане на България в Шенген.

alt 

Вертолетът се зачислява на Специализирания отряд за въздушно наблюдение (СОВН) към Гранична полиция. Договорът за доставка на машината, която получи борден номер 511, е сключен през декември 2008 г. Вертолетът има впечатляващ набор от оборудване, позволяващо му изпълнение на сложни задачи по въздушно наблюдение на българските граници. Кабината на вертолета е съвместима с очила за нощно виждане, снабдена е с подвижна електронна карта, метеорадар, провизия за поставяне на обзорна система, апаратура за предаване на видеосигнал до наземни станции, мощен прожектор, високоговорител и друго специално оборудване. Интериорът в пътническия салон позволява гъвкавото му използване за широк спектър от полицейски задачи.

Гранична полиция е поръчала още два подобни вертолета AW109 Power, които трябва да бъдат доставени до края на 2010 г. AW109 е един от най-популярните вертолети от лек клас, използван за широк спектър от задачи. Максималната му скорост от 285 km/h и далечината на полета от 850 km му позволява да реагира бързо и да покрива голям район. AW109 Power се използва за полицейски и патрулни задачи в САЩ, Япония, Китай, Италия, Литва, Чили и Словения.

Галерия със снимки от представянето.

Коментари

blog comments powered by Disqus