altОт днес на територията на авиобаза Граф Игнатиево стартира българо-американското учение “Тракийска звезда 2012”. Учението ще бъде между ВВС на Република България и 31-во авиокрило от състава на ВВС на САЩ, базирано в Авиано, Италия. „Тракийска звезда” ще продължи до 11 май.

Днес, 17 април, се провежда пребазирането на около 30 многоцелеви изтребителя F-16C/D block 40, a съвместните полети започват от утре, 18 април. В тях, от българска страна, ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25 и C-27J Spartan. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС. В учението ще се включат и подразделения на Зенитно-ракетни войски.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав. Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни.

Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични и групови маневрени въздушни боеве. В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон “Елена”.

На 27 април ще се проведе ден на високопоставените гости, а последните полети ще бъдат извършени на 10 май. На следващия ден ще започне обратното пребазиране на американските изтребители.

alt   

Коментари

blog comments powered by Disqus