altНа 17 април 2012 г. в присъствието на целия личен състав на 16-та транспортна авиобаза Враждебна беше отбелязана 68-та годишнина от тарана на поручик Неделчо Бончев. В словото си командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов припомни за героизма и себеотрицанието на „втората жива торпила” на българската военна авиация. Това съобщава официалния сайт на ВВС.

Поручик Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917г. в София. Завършва Изтребителната школа в Карлово и е изпратен на специализация в Пиаченца, Италия. Летял на изтребители В-534, D520, Me 109. Първата си въздушна победа удържа на 20 декември 1943г., сваляйки В-24. Командир на 642-ро ято. Участва във всички боеве за отбраната на София.

На 17 април 1944г. се провежда последният, десети голям удар на американската военна авиация срещу София. Над четвъртата вълна от бомбардировачи, които се изтеглят към Радомир, остава само поручик Бончев, който пикира към американски бомбардировачи се врязва в него. Изхвърлен от взривната вълна, Неделчо Бончев едва успява да се спаси с парашута си. Приземява се без ботуши, в снежна преспа близо до село Крапец, Кюстендилско. С този подвиг поручик Бончев си спечелва името “жива торпила”.

Ненапълно възстановен, след прекарана тежка бронхопневмония, поручик Бончев се включва отново в бойните действия, този път срещу нацистка Германия.

На 05 октомври 1944 г. при атака на наземни цели по шосето Крива паланка – Куманово поручик Бончев е свален при Страцин и е пленен от германците. Разстрелян е като военопленник през май 1945 г. Личният състав от авиобаза Враждебна възстанови надписите на паметната плоча на поручик Неделчо Бончев, която се намира на сградата на Щаба на военното формирование.  

Коментари

blog comments powered by Disqus