altДнес, 9 януари 2013 г., пред Гръцкото посолство в София се проведе протест в защита на осъдения на 123 години пилот капитан Янко Стоименов. Протестът приключи с внасяне на декларация и писмо с искания за преразглеждане на присъдата на пилота от гръцка страна в посолството. Това съобщава агенция „Фокус”.

Председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова връчи документите на представители от Гръцкото посолство и каза, че решението на гръцкия съд е неаргументирано. От синдиката настояват за преразглеждане на делото срещу пилота, но този път от експерти в сферата на авиацията, а не само от съдии, защото по думите им, те не са компетентни в тази област.

От синдиката определят като нарушение провеждането на два паралелни съдебни процеса по един и същи случай в две европейски държави. Екатерина Йорданова посочи, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще сезират Европейския съд и Европейската комисия за защита правата на човека.

Стоименов е осъден във връзка с катастрофата на полет 522 на кипърския превозвач Helios Airways от август 2005 г. По това време той е главен пилот на авиокомпанията. След катастрофата срещу Стоименов е образуван наказателен процес в Кипър през 2009 г., а през април 2010 г. в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения. На първа и втора инстанция в Кипър е произнесена оправдателна присъда в полза на българския гражданин. Гръцкият съд не взима под внимание оправдателната присъда на Кипър, проведеният в Атина процес приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.  

Коментари

blog comments powered by Disqus