altРуската вертолетостроителна корпорация ОАО «Вертолёты России» разпространи днес, 15 януари 2013 г., официална прес-информация за първия полет на вертолета от среден клас AW139, сглобен от съвместната руско-италианска компания «Хеливерт» (в нея дялове имат «Вертолёты России» и италианският вертолетостроител AgustaWestland).

Машината със сериен номер 60001 е била изкарана от цеха за окончателно сглобяване и тестване за наземни изпитания със запуск на двигателите на 18 декември и е изпълнила първи полет на 19 декември, но до днес това не е било официално съобщено. Полетът, започнал в 16,30 ч. московско време на площадката пред хангара на компанията в Томилино до Москва, е бил с продължителност 37 минути и е преминала основно във висене. В момента машината изпълнява останалата част от изпитателната програма преди доставка на клиента (все още не се разкрива кой ще бъде първият клиент на сглобен в Русия AW139). Вторият AW139, сглобяван в момента от «Хеливерт», ще бъде готов за изпитания през февруари.

Историята на «Хеливерт» води своето начало от предварителното споразумение за създаване на съвместно предприятие за сглобяване на AW139 в Русия, подписано от«Вертолёты России» и AgustaWestland на авиосалона във Фарнбуроу, Великобритания през юли 2008 г. Офциалното споразумение е подписано на 6 ноември 2008 г., а през лятото на 2011 г.са подписани основните документи, регламентиращи дейността на «Хеливерт». Персоналът на компанията е преминал обучение в учебния център на AgustaWestland в Италия в периода януари – март 2012 г.

Заводът на «Хеливерт» се намира на територията на Националния вертолестроителен център на Русия в Томилино. Той е изцяло нов и се счита за едно от най-модерните съоръжение по рода си в Русия. С набиране на скорост на сглобяването, до две години то ще достигне темпо от 15 – 20 вертолета годишно, а броят на заетите в завода ще достигне 100 души. Произвежданите AW139 са предназначени основно за растящия руски пазар и ще се изнасят и в някои от републиките на ОНД. Това е третото място, където се сглобява AW139 – останалите две са във Верджате до Милано и Филаделфия в САЩ. Тялото на вертолета се произвежда в Полша от завода на AgustaWestland във Свидник.

В пътнически вариант AW139 има до 15 места, а при ВИП/корпоративни-превози кабината може да има от шест до осем кресла с повишен комфорт. Силовата установка се състои от два газотурбинни двигателя Pratt & Whitney Canada PT6C-67C, всеки от които развива максимална мощност 1,679 shp. Максималната излетна маса е 6800 kg, а максималната скорост достига 306 km/h, дължината на полета е до 930 km, а продължителността – до пет часа, а максималният товар на външно окачване – 2,2 тона. AW139 е единственият представител в своя клас сред модерните западни вертолети, оборудван с пълна система за защита от обледеняване.  

 

Коментари

blog comments powered by Disqus