Pilatus представи PC-24Швейцарският самолетостроител Pilatus представи макет на най-новия си самолет, наречен PC-24. Машината представлява двудвигателен бизнес джет, способен да оперира от къси и лоши площадки. Първият полет на новата машина се очаква в края на 2014 г.

Pilatus определя PC-24 като принадлежащ към нов клас, който компанията е нарекла Super Versatile Jet (супер универсален джет - SVJ). Класът трябва да взима в себе си универсалността на турбовитловите самолети, размера на кабината на средните леки бизнес джетове и летателните характеристики на лек реактивен самолет.

Разработката на машината, която ще се порадва за $9 млн. е започнала преди две години, след продължителни дискусии с клиенти на РС-12. Машината е наследила голямата пътническа врата на своя турбовитлов предшественик и може да се оперира от площадки с дължина от 820 m, включително и такива без бетонно или асфалтено покритие. РС-24 ще се задвижва то два реактивни двигателя Williams FJ44-4A и ще има далечина на полет от 3330 km със шестима пасажера и при крайсерска скорост от 786km/h.

Общо в изпитанията ще се включат три прототипа, като първия ще бъде построен през третото тримесечие на 2014 г. и ще изпълни дебютния си полет до края на годината. Сертифицирането се очаква да стане факт през 2017 г., а първите поръчки ще се събират от догодина.

Pilatus представи PC-24  

Коментари

blog comments powered by Disqus