Нискотарифната авиокомпания еasyJet получи първия си самолет Airbus А320 с крило снабдено с шарклети. Неговият дизайн подобрява горивната ефективност, тъй като това е първият самолет във флота на авиокомпанията с новите уинглети, които Airbus нарича шарклети, заради сходството им с акулова перка.

В допълнение към устройствата, новият самолет постига икономия на гориво и чрез новите, олекотени седалки и колички за обслужване на пътниците на борда.

Първият Airbus А320 с шарклети на easyJet ще лети тази седмица от Лондон до популярните гръцки острови Родос и Пафос, както и до по-далечни дестинации като Шарм ел Шейх и Хургада. В скоро време е възможно да бъде използван и за полетите по линията София-Лондон.

Седалката, проектирана и произведена  от Recaro, оптимизира комбинация от пени, за да се осигури най-добрия комфорт за пътника по време на полет. Облегалката е с 15 градусов наклон за спокойна позиция на сядане, а тънкостта й осигурява повече пространство за пътниците.

Новите кресла са 26% по-леки, спрямо сегашните седалки, като дори и новите колани за пътниците са олекотени. Годишните сметки за горива на easyJet възлизат на 1,2 млрд. британски паунда. Заради ефикасността на операциите си, въглеродният отпечатък на един пътник на easyJet е с 22% по-малък от този на друг пътник на традиционна авиокомпания, ако двамата заедно летят по един и същ маршрут и с един тип самолет.  

Коментари

blog comments powered by Disqus