Изпитват система за откриване на вулканична пепел Европейска авиокомпания еasyJet, заедно със своите партньори Airbus и Nicarnica Aviation, завърши успешно последния  етап в тестването на технологията за идентификация на вулканична пепел AVOID, чрез уникален експеримент, включващ създаването на изкуствен облак  от пепел. Това съобщиха от easyJet.

Тестов самолет A400M разпръсна един тон исландска  пепел в атмосферата на височина между 2700 – 3300 m) и по този начин създаде условия, съответстващи на изригването на исландския вулкан през 2010 г. Втори тестови самолет Аирбус A340-300, оборудван с технологията AVOID, летя към облака, идентифицирайки и измервайки данни от разстояние около 60 km. Експериментът използва също малък самолет, Diamond DA42 от Университета за приложни науки в Дюселдорф, който летя в самия облак и прави изчисления за потвърждение на измерванията, направени от системата AVOID.

Произведеният изкуствен  облак от пепел е с параметри  между 180 – 240 m в дълбочина и 2800 m в диаметър. В  началото облакът е бил видим с просто око, но се е разсеял бързо. Сензорът на AVOID е открил облака и измерил неговата концентрации на 100 до 1000 микрограма на кубичен метър. Това е в диапазона на концентрациите, измерени по време на кризата с Ейяфятлайокутъл през април и май 2010 г.

Иън Дейвис, ръководител на инженерния отдел в easyJet, коментира, че това е ключова стъпка  в  тестови процес за  преминаване към търговска сертификация. еasyJet ще работи сега за постигането  на самостоятелна система, която да инсталираме на определен брой самолети до края на 2014 година.

Между 15-21 април 2010 г. Европа изпита безпрецедентно затваряне на въздушното си пространство. За това време  се извършиха 80% по-малко полети, а 100 000 бяха отменените общо полети. Брутните загуби на световната авиационна индустрия  възлизат на около $2,6 млрд., в резултат на затварянето на въздушното пространство.

Системата AVOID може да бъде оприличена на радар за пепел. Създадена  от д-р Фред Прата от Nicarnica Aviation, тя включва инфрачервена система на борда на самолета, която осигурява образи на пилотите в кабината и на центъра за контрол на полетите. Посредством тези данни пилотите могат да виждат облак от пепел до 100 km. в далечина пред самолета, на височини между 1524 m и 15 240 m, позволявайки им да правят малки промени в летателния план, избягвайки всеки подобен облак.

Изпитват система за откриване на вулканична пепел Инфрачервената система AVOID монтирана на А340

Изпитват система за откриване на вулканична пепел А400М разпръсква вулканичен прах

Коментари

blog comments powered by Disqus