altЛибийските власти не дават информация за евентуалната причина за катастрофата с А330 на либийската авиокомпания Afriqiyah Airways, при която загинаха 103 души. Единствено потвърдено е оцеляването на 8-годишно дете. Намерени са и черните кутии.

Airbus A330 на Afriqiyah Airways се разби тази сутрин в 06,10 часа местно време при захода за кацане на международното летище на Триполи. Според първоначалните данни машината се е сблъскала със земята пред самия праг на полосата.

Очевидци твърдят, че машината е избухнала при съприкосновението си със земята, но либийските власти отхвърлят версията за терористичен акт. Съществува не потвърдена информация, че екипажът е предупредил летището за технически проблем на борда и е помолил за помощ на земята.

Airbus разпространиха информация за разбилата се машина. Това е А330-200 сериен номер 1024, регистрация 5A-ONG, произведена през септември 2009 г. и задвижван от двигатели General Electric CF6-80E1. От тогава до днес машината е налетяла едва 1600 часа с 420 кацания.

Европейският производител вече е изпратил технически екип на мястото на катастрофата, заедно с представители на френското бюро за разследване на авиационни инциденти BEA. Те трябва да помагат на либийските власи с разследването.

Мнозинството от загиналите са холандски граждани (61 човека), но сред жертвите има либийци, англичани, французи, германци, финландци, южноафриканци и други.

Коментари

blog comments powered by Disqus