Ново забавяне при ARJ21Китайският регионален пътнически самолет ARJ21 претърпява поредното си забавяне от графика. По последна информация, тиражирана от Aviation Week, въвеждането в търговска експлоатация ще стане едва през април – май 2015 г.

Стартовият клиент на типа Chengdu Airlines ще получи първия си самолет в края на тази или начало на следващата година, но сертификацията от китайската въздухоплавателна администрация ще стане факт през пролетта на 2015 г.

Трудно е да се каже кое подред е това забавяне в програмата за създаване на китайски регионален джет. Програмата стартира през 2002 г. с цел първите доставки на клиентите да станат факт през 2006 г. В действителност първият полет на ARJ21 е извършен през ноември 2008 г. с план за въвеждане в търговска експлоатация през 2010 г.

Сертификацията на ARJ21 срещна сериозни трудности най-вече с липсата на опит у китайските въздухоплавателни власти за сертификация на големи пътнически самолети. По-рано, обаче машината имаше проблем с якостта на крилото, което наложи основно преконструиране, както и с по-висока маса на кацане, което пък наложи създаването на нов колесник.

Коментари

blog comments powered by Disqus