Втори пилот отвлече Boeing 767Вторият пилот на Boeing 767-300ER на Ethiopian Airlines отвлече самолета си и го приземи в Женева, Швейцария. След което той се предаде на властите. При инцидента няма пострадали.

Полет ЕТ702 на Ethiopian Airlines е излетял късно вечерта в неделя от етиопската столица Адис Абеба и е трябвало да кацне в Рим. Вторият пилот, който е роден през 1983 г. е изчакал командира да иде до тоалетната, след което се е заключил в пилотската кабина. Това е станало докато машината се е намирала над Италия.

Вторият пилот сам е въвел в транспондера на машината кода за отвлечен самолет и се е насочил към Швейцария. Пътническият самолет е бил прехванат и ескортиран от италиански изтребители Eurofighter.

Тъй като горивото на борда е привършвало вторият пилот се е насочил за кацане в Женева. Още във въздуха той е казал, че търси политическо убежище и ще се предаде веднага при условие, че не бъде екстрадиран в Етиопия. След кацането в Женева швейцарските власти са потвърдили, че няма да го екстрадират и той е напуснал самолета по въже от пилотската кабина, след което е арестуван.

На борда на машината са се намирали 202 души, от които 193 са били пасажери. Никой от тях не е пострадал.

Вторият пилот вероятно ще бъде съден в Швейцария за въздушен тероризъм и го заплашва до 20 години затвор. Той е заявил, че е отвлякъл самолета, тъй като се е опасявал от политически репресии в Етиопия.  

Коментари

blog comments powered by Disqus