Предварителният доклад за полет MH370 дава малко нова информацияМалайзия разпространи предварителния доклад по изчезването на полет MH370 на 1 май, като в него се препоръчва на ICAO да обмисли въвеждането на изискването за предаването в реално време на позицията на самолета.

Докладът, който е от датата 9 април, дава и нова информация за опитите на малайзийските власти да открият изчезналия Boeing 777 на Malaysia Airlines и 239-имата души на борда му.

Полет МН370 изчезна от цивилните радари, докато изпълняваше редовен полет от Куала Лумпур до Пекин на 8 март 2014 г. и за сега точното място на неговата катастрофа е неизвестно, въпреки най-голямата операция по търсене в историята на авиацията.

В доклада на малайзийското Министерство на транспорта се посочва, че изчезването на полет МН370 и катастрофата на полет AF447 през 2009 г. са доказателство, че има необходимост от система, която в реално време предава позицията на самолета до наземна станция, което ще помогне да се избягват такива случаи в бъдеще.

Докладът препоръчва на ICAO да проучи възможностите за предаването в реално време на позицията на самолета, както и евентуалните ползи за безопасността на полетите.

Докладът потвърждава, че военните радари са следели изчезналия Boeing 777, докато той е променил курса си и е поел в западна посока, прекосявайки полуострова Малака. Военните обаче не са взели никакви мерки, защото са класифицирали самолета, като „приятелски”.

В съпътстващото изявление към доклада се казва, че министъра на транспорта, който изпълнява и функциите на военен министър на Малайзия Хишамудин Хюсеин е бил запознат с тези данни още на сутринта след изчезването и заедно с министър председателя на Малайзия е решил да пренасочи част от силите и средствата за търсене и спасяване към протока Малака.

Докладът още дава сведения за опитите да се намери самолета след изчезването му, включително и опитите на малайзийското РВД да получи информация от сходните служби в Сингапур, Хонг Конг и Камбоджа.

РВД в Малайзия е било известено за проблема след като изчезналия самолет не се появява на екраните на виетнамското РВД, които е трябвало да поемат полета малко след изчезването му.

Освен това бяха разпространени записи на разговорите между екипажа на полет МН370 и РВД.

Към доклада са разпространени и карти, които показват курса на машината от излитането до мястото на вероятната му катастрофа.

Според тези карти след изчезването на машината от радарите на РВД тя поема в югозападна посока, пресичайки за кратко тайландската територия и след това паралелно на границата между Тайланд и Малайзия пресича полуостров Малака.

Над протока Малака машината поема на северозапад и преминава покрай остров Пенанг, където напуска зоната на обзор на военните радари на Малайзия.

След това изчезналият Boeing 777 завива на юг, прелита над северния край на индонезийския остров Суматра и достига до Индийския океан, след което машината поема на югоизток и се разбива западно от Австралия, където в момента е съсредоточено подводното търсене на самолета.

Малайзия освен това разпространи товарния манифест на полет MH370, като прави впечатление наличието на 2,5 тона литиево-йонни батерии, които са били превозвани в съответствие с регулациите на IATA.  

Коментари

blog comments powered by Disqus