Нов спешен център с вертолетна площадкаВ университетската болница "Света Анна" в София днес, 24 март 2016 г., беше тържествено открито ново спешно отделение на болницата. То е разположенo на обща площ от повече от 1 000 кв.м. на приземния етаж, разполага с 10 легла за прегледи, две противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение.  Към отделението има и площадка за кацане на медицински вертолети.

Отделението е оборудвано с ехографска апаратура, дигитален рентген, клинична лоборатория и апаратура за спешна реанимационна дейност към всяко едно от леглата. Има и операционна зала за хирургически интервенции.

Очаква се през новия спешен център на УМБАЛ „Св. Анна“ да преминават 40 000 души годишно. Общата инвестиция е за над 1 млн. лева, осигурени от държавата.

Съгласно концепцията на Министерството на здравеопазването идентични центрове ще бъдат изградени във всички областни градове в България.

За момента то е единствено по рода си в България, и има площадка за кацана и излитане на вертолети. На откриването там беше разположен вертолет A109K-2 на „Хели Ер САУ“, който единствен в България разполага с машини напълно оборудване за оказване на спешна медицинска помощ.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Нов спешен център с вертолетна площадка 

Нов спешен център с вертолетна площадка 

Нов спешен център с вертолетна площадка 

Нов спешен център с вертолетна площадка 

Коментари

blog comments powered by Disqus