Официално бе представен първият МС-21Първият руски пътнически самолет от ново поколение МС-21 бе официално представен на церемония днес, 8 юни 2016 г., която се проведе в самолетостроителния завод в Иркутс.

На събитието имаше тежко присъствие от страна на официалните лица от руското правителство, начело с премиера Дмитрий Медведев, вицепремиерите Дмитрий Рогозин и Аркадий Дворкович, както и министърът на търговията и промишлеността Денис Мантуров.

„Поздравявам всички с това събитие. Днес за първи път виждаме МС-21 – един от най-съвършените самолети от този клас. Уверен съм, че този самолет ще стане гордост за руската гражданска авиация и хората с удоволствие ще летят на него. Днес този самолет е комплимент не само за авиационната ни индустрия, но за цялата ни страна”, заявява руския премиер Медведев.

Проектът МС-21 води началото си от началото на 2008 г. През септември 2010 г. Аэрофлот става стартов клиент на типа.

МС-21 трябва да постави началото на семейство от тяснофюзелажни двидвигателни пътнически самолети. Машината се разработва от „Корпорация Иркут” и инженеринговия център Яковлев. Днес бе представен базовия модел МС-21-300, който превозва 163 пасажери в две класи или 181 в една. Първият прототип носи името на авиоконструктора Александър Яковлев.

МС-21 включва в себе си редица авангардни технологии, включително пълно електродистанционно управление, модерни двигатели Pratt & Whitney PW1431G, композитно крило, по-широка пътническа кабина в сравнение с А320 и Boeing 737, поддържане на по-високо атмосферно налагане в пътническата кабина и други.

В същото време до момента МС-21 е събрал едва 175 твърди поръчки, повечето от които са от руски авиокомпании и лизингови фирми. Това е практически нищо в сравнение с конкурентите от Airbus и Boeing.

Програмата е отбелязала вече две години забавяне от първоначалния график. В момента първият полет се планира да стане факт в края на годината, а влизането в търговска експлоатация да стане преди края на 2018 г.

Официално бе представен първият МС-21

Официално бе представен първият МС-21

Коментари

blog comments powered by Disqus