Иран купува 100 самолета от BoeingИран се е споразумял за покупка на 100 пътнически самолета от Boeing и в момента се чака разрешение от финансовите органи на американското правителство. Това е заявил главата на иранската гражданска авиация Али Абджадех пред местни медии, цитирани от Reuters.

До момента бе известно, че Boeing има разрешение от американските власти да презентира продукцията си пред IranAir и още няколко ирански авиокомпании. В последните дни има индикации, че се е стигнало до реално споразумение, което чака разрешение от американското правителство. Ако това стане, то ще е първата покупка на новопроизведени американски самолети от Ислямската революция в Иран през 1979 г.

„В страната има около 250 пътнически самолета и трябва да заменим 230 от тях”, заявява Абджадех, пред ирански медии и добавя новината за наличието на споразумение с Boeing за покупка на 100 пътнически самолета.

Абджадех не дава срокове за финализиране на сделката.

През януари 2016 г. IranAir се споразумя да купи 118 пътнически самолета от Airbus. Каталожната им цена е $27 млрд. Малко по-късно бе обявена и сделка за 40 турбовитлови пътнически самолета от друг европейски производител ATR.

Коментари

blog comments powered by Disqus