Bombardier продава бизнеса си с амфибииКанадският самолетостроител Bombardier е взел решение да продаде бизнеса си с самолети-амфибии на друга канадска компания - Viking Air. Сделката за това е била подписана вчера, 20 юни 2016 г.

Сделката покрива прехвърлянето на типовите сертификати за моделите CL-215, CL-215T и Bombardier 415 Superscooper. Не е известно каква е стойността на сделката.

Споразумението ще е обект на ревизия и разрешение от страна на канадското правителство, което трябва да се произнесе в следващите няколко месеца.

От Bombardier заявяват, че с това целят да оптимизират портфолиото си към производство на високопечаливши продукти, като бизнесджетове, пътнически самолети и железопътен състав.
Bombardier от своя страна не е оригинален конструктор на семейството амфибии. Те са създадени от компанията Canadair, която през 1986 г. бе закупена от Bombardier.

Viking Air не за първи път купува готови конструкции от Bombardier. През 2006 г. компанията купи типовите сертификати на всички модели създадени някога от de Havilland Canada, без DHC-8. Година по-късно компанията рестартира производството на DHC-6 Twin Otter, което успешно продължава и до момента.

Според Bombardier в момента по света се експлоатират около 150 амфибии на компанията, 85 от които са най-новия модел Bombardier 415. Последната машина от този тип е била сглобена през декември 2015 г., след което производителя е замразил програмата.

Коментари

blog comments powered by Disqus