easyJet се оплака от стачки, лошо време и ниско търсенеНискотарифната авиокомпания easyJet се оплаква от множество негативни фактори през май и юни 2016 г., които са се отразили лошо на финансовите резултати на компанията.

Оперативната среда за всички европейски авиокомпании през месеците май и юни е изключително предизвикателна, се казва в съобщение на easyJet. Към днешна дата, easyJet отчита 1061 анулации на полети през третото тримесечие на своята финансова година (април - юни), които се дължат на значителен брой необичайни събития, като влиянието на продължителните стачни действия на френския въздушен контрол, натовареността на трафика на летище Лондон Гетуик, неблагоприятни атмосферни условия и последващите анулации в мрежата на авиокомпанията.

В резултат на това и към днешна дата (25 юни), само през юни са регистрирани над 700 анулации, като стачки и атмосферни условия са причината за повечето от тях, а над 300 са отменените полети в последните седем дни. През юни 2015 г. е имало 487 отменени полета, от които 420 са били свързани с пожара на летище Рим Фиумичино и до голяма степен са били предварително планирани.

Тези събития, заедно с трагедията на полет MS804 на Egyptair, доведоха до известен спад в потребителското търсене и по-ниска доходност, повлиявайки с приблизително 28 млн. британски лири печалбата преди данъци в третото тримесечие, както и имаха негативно въздействие върху приходите от едно пътническо място c приблизително 1.6 процентни пункта за тримесечието.

Това означава, че приходите от едно място при постоянна валута през същото тримесечие ще намалеят с около 8,6%, в сравнение с очакваното от около 7% намаление, представено в резултатите за първата половина на годината. Повлияните от всички тези събития пътници са разпределени с места за пътуване, които обикновено биха били продавани преди заминаване на полет за по-висока доходност.

Предвиждаме, че въз основа на резултатите от референдума във Великобритания е вероятна допълнителна икономическа и потребителска несигурност през това лято и като последица се очаква, че приходите от едно място при постоянна валута през втората половина на годината, ще бъде повлияни надолу споне едноцифрен процент в сравнение с втората половина на 2015 г. Новите движения в цените на горивата и валутните курсове се очаква да добавят около 25 млн. лири допълнителен разход за годината.

В отговор, easyJet продължава усилията си да реализирапредишни икономии на горива.

Коментари

blog comments powered by Disqus