БСП иска одит на летище София, оттам заявиха, че финансовото им състояние е нормалноДнес, 7 юли 2016 г., парламентарната група на БСП поиска Сметната палата да одитира „Летище София” ЕАД поради ненормално спаднали приходи, а от столичното летище отговориха, че финансовите им резултати са нормални, предвид либерализацията на авиационния пазар.

Жельо Бойчев (БСП) заяви на нарочен брифинг, че в последните години българската държава инвестира стотици милиони в модернизацията и инфраструктурата, а в същото време се наблюдава изключително негативна тенденция във финансовите резултати на дружеството.

През миналата година от реализиран оборот над 118 млн. лева печалбата на „Летище София" ЕАД е 5,6 млн. лева, отбеляза Бойчев и посочи, че за 2007 г. печалбата е била близо 22 млн., а за 2008 г. - малко над 30 млн. лева.

По думите му дори в тежките кризисни 2009 и 2010 г. печалбата е била около 15 млн. лева. Бойчев добави, че в същото време ръководството на летището съобщава за значителен ръст на броя на полетите и на обслужените пътници, товари и пощенски пратки.

От БСП са притеснени и от задълженията от близо 50 млн. лева на „България ер” към столичното и Бойчев отбеляза, че ръководството на дружеството не предприема нищо по същество за събирането на тези средства.

Има трайна тенденция приходите на „Летище София" ЕАД да намаляват в последните години и причината е либерализацията на пазара. Това заяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на „Летище София“ ЕАД Христо Щерионов в отговор на отправени от БСП към мениджмънта на летището.

Директорът на летището уточни, че приходите на дружеството от летищни такси не формират печалба, а са разходоориентирани. Освен това аеропортът изпълнява държавни задачи – например управлява Летище Балчик.

Щерионов поясни, че така печалбата на „Летище София" се формира от търговската дейност – наземно обслужване, лихви от депозити, проджаби в магазините, наеми и реклама.

Той припомни, че дейността на аеропорта е либерализирана в резултат на евродиректива и така там действат още две дружества за наземно обслужване - Swissport и Goldair.

„Конкурентите са гъвкави и ни отнеха от пазара“, каза изпълнителният директор.

В резултат приходите на летището от наземно обслужване са намалели наполовина, още повече, че Swissport обслужва Bulgaria Air. За зареждането с гориво „Летище София" се конкурира с OMV и „Лукойл“ и приходите от тази дейност са намалели с 95%, заяви още Христо Щерионов.

Той отрече информацията на БСП, че печалбата на летището през 2008 г. е била 30 млн. лв. По думите му тогава тя е била 19,8 млн. лв., а още над 10 млн. лв. са от продажбата на хангара за нуждите на Lufthansa Technik.

През 2009 г. печалбата на аеропорта е 14 млн. лв., през 2010 г. - 15 млн. лв., през 2012 г. - 9 млн. лв., през 2013 г. - 12 млн. лв. от които 6 млн. лв. от реализирана продажба, през 2014 г. - 5 млн. лв., а през 2015 г. -5,5 млн. лв. За 2016 г. Щерионов прогнозира печалба от 7,1 млн. лв.

Щерионов изброи и други причини за намалелите приходи – от 2012 г. държавата прибира 50% от приходите от наеми, както и дивидент, лихвите по депозити са намалели, в последните години има фалирали авиокомпании и такива, които си намалиха полетите. В същото време аеропортът не е намалявал заплатите на служителите и социалния пакет.

„България ер” дължи на столичното летище 47,2 млн. лв., а дължимите суми се изплащат по погасителен план с наказателна лихва, формирана от основния лихвен процент плюс 10%. По този план задълженията трябва да бъдат изплатени до 2021 г.

Периодично летището ще внася актове в съда за този период по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), за да не бъдат изпуснати сроковете за давност на публичните вземания и да бъде защитен интересът на държавата, заяви Христо Щерионов.

Той посочи още, че в КТБ са били блокирани 28,6 млн. лв., от които аеропортът е получил гарантираните 196 000 лв., а за останалата сума летището като държавно дружество е на приоритетно място по реда за удовлетворяване на кредиторите.

По повод поисканата от БСП проверка на Сметната палата в "Летище София" ЕАД той заяви, че не се страхува от такъв одит. Летището беше проверено през 2015 г. от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), заяви Щерионов.

Коментари

blog comments powered by Disqus