Възстановените проекти Ил-96 и Ил-114 няма да са рентабилниВъзстановяването на работата по проектите Ил-96 и Ил-114 няма да бъде рентабилна. Това съобщава руският вестник „Ведомости”, цитирайки собствени източници в руската авиационна индустрия.

От известно време е известно, че работата по регионалния турбовитлов самолет Ил-114 ще бъде рестартирана с идея за стартиране на серийно производство след 2019 г. В същото време ще се реанимира и широкофюзелажния четиридвигателен пътнически самолет Ил-96 в удължената му версия -400.

Според „Ведомости” общата стойност на инвестицията в двата проекта ще бъде около 100 млрд. рубли (около €1,4 млрд.), като сумата се дели приблизително по равно между двата самолета.
В същото време според вестника съвсем официално се очакват скромни реални продажби за двата самолета, от които не може да се очаква възвращаемост на инвестицията.

За Ил-96-400М се очакват точно шест поръчки за руския правителствен отряд „Россия”, а експортният му потенциал е практически нулев, поради ниската икономичност на четирите му двигателя.

При Ил-114 се смята, че могат да се пласират около 100 самолета на руския пазар, които да заменят сега използваните там регионални турбовитлови самолети съветско производство. Експортният му потенциал също не е много голям (макар и значително по-добър от този на Ил-96), поради пренаселеността на тази пазарна ниша.

Коментари

blog comments powered by Disqus