Bell показа футуристичен концептуален вертолетBell Helicopter представи футуристична концепция за вертолет, който да въплъщава редица авангардни технологии с цел постигане на по-безопасен и ефективен начин за пътуване в бъдещето. Концептуалният модел се води FCX-001 и бе показан в рамките на изложението HELI-EXPO.

FCX-001 е плод на усилията на екип събран през септември 2016 г. и имащ за цел да изследва всички основни направления за иновации, които могат да бъдат развивани в следващите десетилетия и които могат в крайна сметка да бъдат приложени в следващите модели на Bell.

Най-забележимото при FCX-001 е преминаването към изцяло еднопилотни операции, като в пилотската кабина има само едно място. Концепцията предвижда отказ от традиционните три органа за управление на вертолетите и преминаването само към един с помощта на сериозна автоматизация. В пилотската кабина също няма и уреди и дисплеи, а всичко ще се изобразява чрез добавена реалност и нашлемна система.

Носещият винт има лопати с променлива форма, която се оптимизира за различните режими на полет. Вертолетът ще има хибридно задвижване. Носещият винт се задвижва от два газотурбинни двигателя, но фактически липсва опашен винт.

Вместо това за париране на реактивния момент се използва задвижван от електричество турбинен вентилатор. Това ще доведе до сериозно намаляване на теглото и опростяване на машната, заради по-простия редуктор и липсата на трансмисия.

По машината ще има и други сериозни иновации, най-вече в методите на изработка и конструкцията на фюзелажа.

FCX-001 не е замислен като вертолет, който реално ще бъде построен. От Bell смятат, че всички технологии заложени в него могат да станат факт в рамките на следващите 15 – 20 години и да се прилагат серийно в тогавашното поколение цивилни и военни вертолети.

Коментари

blog comments powered by Disqus