MD Helicopters показа нов моделАмериканският вертолетостроител MD Helicopters представи макет на нов лек вертолет нарече MD 6XX. Това стана по време на изложението HELI-EXPO, което се провежда в момента в Далас, Тексас.

Разработката на MD 6XX бе обявена на миналогодишното издание на HELI-EXPO, а машината явно се базира на наличния в момента модел MD 600N, но е снабдена с опашен винт, вместо системата NOTAR, която използва отработените газове от двигателя за париране на реактивния момент.

Собственикът на MD Helicopters Лин Тилтън заявява, че MD 6XX ще бъде готов за продажба след две или три години, като машината е създадена от нулата, въпреки приликите ѝ с други модели на компанията.

MD 6XX все още не е изпълнил първи полет, като максималната му излетна маса ще бъде около 2,5 тона, при крайсерска скорост от 260 km/h, далечина на полет от 900 km и възможност за превоз на шестима пасажери.

Управлението на вертолетът ще бъде електродистанционно, авиониката ще бъде на Genesys Aerosystems, пилотската кабина ще е изцяло стъклена, като опашната греда ще е изцяло композитна. Нови са и носещия и опашен винт.

Замисълът е MD 6XX да бъде сертифициран както за цивилни, така и за военни клиенти, но няма яснота дали вече има продажби.

Коментари

blog comments powered by Disqus