Boeing 737 MAX 9 изпълни първи полетПървият прототип на Boeing 737 MAX 9 изпълни успешен първи полет вчера, 13 април 2017 г. Полетът е преминал без сериозни забележки.

Самолетът излетя от летището на Рентън при гръбен вятър и се приземи 2 часа и 42 минути по-късно на Боинг Фийлд, при силен страничен вятър. Машината се пилотираше от Кристин Уолш и Ед Уилсън. Така за първи път в историята първи полет на самолет на Boeing се осъществява с командир жена.

Полетът бе отложен с близо 90 минути заради загуба на телеметрията между прототипа и наземните станции. В полет пък се е появил проблем с радиовръзката, но като летателни характеристики самолет се е държал според очакваното.

737 MAX 9 e удължена с 2,6 m версия на базовия MAX 8, който вече получи типов сертификат. В изпитанията на новия модел ще бъдат задействани два прототипа, а те самите ще продължат около 9 месеца. Основната им задача ще е проверката на аеродинамичните разлики с базовия модел и изпитания на различни бордни системи, най-вече климатичната.

От Boeing са обявили 418 твърди поръчки за MAX 9 от общо малко над 3500 поръчки за поколението MAX.

Boeing 737 MAX 9 изпълни първи полет

Boeing 737 MAX 9 изпълни първи полет

Коментари

blog comments powered by Disqus