Boeing предаде първия сериен 737 MAX 8 Американският самолетостроител Boeing предаде първия сериен 737 MAX 8 на стартовия оператор Malindo, с което приближава старта на търговската експлоатация на четвъртото поколение на половинвековната конструкция.

Самата церемония по предаването на първия 737 MAX 8 бе извършена без излишен шум и показност в центъра за доставки на Boeing в Сиатъл. Президентът на отдела на Boeing за граждански самолети Кевин Макалистър е заявил, че 737 MAX ще промени лицето на пазара на тяснофюзелажни авиолайнери.

През миналата седмица Boeing трябваше да спре за няколко дни полетите с типа след като възникнаха подозрения за качеството на изработка на някои елементи от двигателите Leap-1B. Това обаче не е забавило предаването на първия сериен 737 MAX.

Авиокомпанията Malindo, която се базира в Малайзия и е част от Lion Air Group, планира да стартира търговска експлоатация на типа до края на този юни.

„Вълнуваме се да сме партньори на Boeing в доставката на първия сериен Boeing 737 MAX. Този нов самолет ще ни даде възможност да летим до нови дестинации и ще има ключова роля в предоставяне на ниски цени на нашите клиенти”, заявява изпълнителният директор на Malindo Чандран Рама Мути.

Boeing планира да достави от 50 до 75 броя 737 MAX до края на годината. Стартовият клиент Southwest Airlines ще получи своя първи самолет тази есен.

Към момента има 3688 поръчки за 737 MAX, повечето от които са от базовата версия MAX 8.

Коментари

blog comments powered by Disqus