Трима кандидати за концесионирането на летище ПловдивТрима кандидати подадоха оферти за концесиониране на летище Пловдив. Офертите бяха отворени днес, 18 май 2017 г., в присъствието на министъра на транспорта Ивайло Мовсковски.

Тримата кандидати са ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“, „Консорциум Летище Пловдив“ и Обединение (Консорциум) между ХАЙНАН и ПЛОВДИВ ЕЪРПОРТ ИНВЕСТ. Кандидатите са изключително разнородни.

От бъдещия концесионер се очаква да инвестира най-малко €35,2 млн. без ДДС в следващите 35 години. Толкова е и срокът на концесията. От тях €16,7 млн. трябва да бъдат вложени през първите пет години. Изграждането на карго терминал дава преимущество на инвеститора и той ще получи допълнително точки.

Фиксираното концесионно възнаграждение е не по-малко от 100 000 лв. без ДДС годишно, а променливата част е не по-малка от 5% от общия размер на нетните приходи от всички дейности на летището.

От участниците се изисква да имат опит като оператор на международно летище с пътникопоток не по-малък от 450 000 души общо за пет години.

В консорциума "Силк роуд Пловдив еърпорт" със 75% участие е дружеството "Принц фон Пройсен Кепитъл Лимитeд", регистрирано в България. Негови партньори с по 12,5% са още една местна компания - "Ви Ел Жи Консултинг" и регистрираната в Кипър Pictet Capital.

Интересът от Китай идва от HNA Airport Group, като това беше потвърдено преди няколко дни пред вестник "Капитал" от бившия служебен икономически министър Асен Василев, който е техен упълномощен представител. Обединението е между Hainan и регистрираното в Холандия дружество Plovdiv Airport Invest, което по думите на Василев е специално създадено за целите на този проект.

HNA Group е конгломерат в сферата на авиацията, туризма, недвижимите имоти, финансите и т.н. HNA Airport Group оперира 16 летища, основно в Китай. Към края на 2016 г. групата участва в около 15 авиокомпании, отново основно в Китай.

Третият кандидат участва през "Консорциум Летище Пловдив". Той е регистриран в началото на март, като с 49% участие в него е автотранспортната компания ПИМК Холдинг Груп АД., а с 51% - "Тракия икономическа зона" АД.

ПИМК има солиден опит в транспорта. За 2015 г. приходите на дружеството са 347.5 млн. лв. "Тракия икономическа зона" обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, като в тях до момента са инвестирани над €1,1 млрд.

Известно е, че пловдивските компании и китайският кандидат искат да развиват летището като товарно. HNA Group вижда в него възможност за превръщането му в голямо разпределително карго летище на трафика между Европа и Азия. Софийското летище съответно не представлява интерес за китайския инвеститор, поради градския си характер, който не позволява кацане на големи товарни самолети по всяко време на денонощието. По неофициална и непотвърдена информация, която публикува „Капитал” в офертата фигурира и предложението да се пуснат и пътнически полети между Китай и Пловдив три пъти седмично.

Пловдивските компании също имат желание да инвестират в карго терминал, като това ще стане след удължаване на полосата с 500 метра. Една от идеите е да се търси голям международен партньор, който се занимава с карго превози. Вече е имало преговори с голяма белгийска компания.

Плановете на швейцарския кандидат все още не са известни.

Държавното акционерсно дружество „Летище Пловдив" ЕАД не е в добро финансово състояние, показва публикувания му финансов отчет за 2016 г. Дружеството е излязло на загубата от 378 000 лв. Общо натрупаната загуба на дружеството през последните години възлиза на над 6,6 млн. лв.

Държавата инвестира в летището около 40 млн. лв. в нов пътнически терминал през 2009 г. с капацитет от 1000 пътници на час. Той обаче остана слабо натоварен и в момента там се извършват спорадични чартърни полети (най-вече през зимата) и няколко полета на нискотарифната авиокомпания Ryanair.

Коментари

blog comments powered by Disqus