Полетя цивилната версия на C-130JЦивилната версия на военнотранспортния самолет Lockheed Martin C-130J изпълни своя първи полет на 25 май 2017 г., от заводското летище в Мариета, Джорджия. Машината носи индекса LM-100J.

Полетът, който е продължил над два часа и половина, е преминал без никакви забележки. Машината има американска цивилна регистрация N5103D.

В момента се планира в рамките на 2018 г. да бъде взет цивилен типов сертификат от FAA.

Lockheed Martin обяви намеренията си да създаде цивилна версия на C-130J в началото на 2014 г., като оправда решението си със свиващия се военен пазар и наличието на известна цивилна пазарна ниша за превоз на нестандартни товари от лошо оборудвани площадки. Първият прототип бе готов през февруари тази година.

LM-100J e сходен с C-130J, но от машината е свалено цялото строго военно оборудване, като например системата за самозащита. Друго оборудване, като например радиостанциите, е заменено с цивилни еквиваленти. Има промени и в товарната кабина и в остъклението на пилотската кабина. Очаква се цивилната машина да е осезателно по-лека.

Очаква се цената на LM-100J да бъде в порядъка на $60 - $70 млн., като за сравнение цената на стандартен военен C-130J е около $100 млн. Отделно се очакват и по-ниски експлоатационни разходи.

LM-100J ще бъде предлаган и на правителствени и военни оператори, които искат способен транспортен самолет, но нямат сериозни изисквания по системата за самозащита и комуникация. Така Lockheed Martin се прицелва в редица държави от Южна Америка, Африка и Азия.

Между 1964 и 1992 г. Lockheed произвежда цивилна версия на предходното поколение Hercules под означението L-100. Произведени са 115 такива самолета, много от които продължават да се експлоатират от цивилни и военни оператори.

Коментари

blog comments powered by Disqus