Първи полет за Ка-62На 24 май 2017 г. новият руски граждански вертолет от среден клас Ка-62 изпълни своя първи официален полет. Първият прототип за летателните изпитания с регистрационен знак RA-00000, се вдигна във въздуха и престоя 15 минути, изпълнявайки полет по кръга на летището на завода ААК „Прогрес“ в град Арсениев в Далечния изток на Русия.

При този полет машината е летяла на височина 300 метра, достигйки максимална скорост 110 km/h. По отзивите на екипажа устойчивостта и управляемостта на машината са били отлични, няма забележки по работата на силовата установка и системите.

Фактическият първи полет на Ка-62, но само в режим на висене, е изпълнен още на 28 април 2016 г. След това следва обширна програма за изпитания на висене и летене на ниска скорост, при които се изследва поведението на машината, системите и напреженията в конструкцията. Общото време на тези изпитания преди официалния първи полет, по данни на фирмата „Камов“, конструктор на вертолета, е било 120 часа.

По руските правила за летателни изпитания обаче първият официален полет, с който се поставя началото на изпитателната програма, е този, изпълняван по кръга. Екипажът по време на полета е същият, както при изпитанията на висене – командир е старшия летец-изпитател на „Камов“ Виталий Лебедев, а втори пилот е изпитателят Наил Азин.

Ка-62 е вертолет от среден клас с изцяло нова конструкция, силова установка и системи, чиято разработка официално е стартирана от опитно-конструкторското бюро „Камов“ през май 2011. Той се базира а тялото на военния Ка-60, но има изцяло ново оборудване, за да може да отговори на строгите изисквания за летателна годност, поставяни към машините от този клас, използвани за пътнически офшорни превози (до платформи в морето, използвани основно за изследвания и добив на нефт и газ). Максималният пътнически капацитет е 15 души.

Той се задвижа от френски двигател Ardiden 3G (с мощност на извънреден режим 1750 shp), производство на фирмата Turbomeca и има горивна система, устойчива на аварийно кацане, отново западно производство, както и кресла на пътниците и екипажа, също устойчиви на аварийно кацане. Основният редуктор е създаден от австрийската компания Zoerkler. Комплексът пилотажно-навигационно оборудване с многофункционални цветни дисплеи е създаден от руската компания „Транзас“.

Максималната излетна маса на Ка-62 е 6500 kg, максималният полезен товар на външно окачване или в кабината е 2500 kg. Далечината на полета с 15 пътника или 2000 kg полезен товар е 600 km. Крейсерската скорост е до 290 km/h, а максималната - 310 km/h.

Според последни информации, огласени на авиационното изложене „Хели-Русия“, проведено на 25 и 26 май в Москва, сертифицирането на Ка-62 по руските правила за летателна годност АП-29 се очаква към края на 2019 г., а първите доставки на клиенти ще са възможни към началото или средата на 2020 г. В момента втори прототип има готовност за скоро присъединяване към програмата за летателни изпитания, а третият Ка-62 ще бъде построен в завод ААК „Прогрес“ до края на годината.

Коментари

blog comments powered by Disqus