Изкараха от хангара гиганта StratolaunchГигантският самолет Stratolaunch, който се създава от едноименната компания, бе изваден от хангара в който се сглобява за първи път. Това стана днес, 31 май 2017 г., и се прави за да започнат изпитанията на самолета по пълно зареждане с керосин.

С това се поставя край на фазата на сглобяване на самолета и започва фазата на неговите наземни и летателни изпитания. Самолетът вече е изваден от скелето около което се е сглобявал и стои на собствения си колесник.

Stratolaunch, още като Scaled Composites Model 351, е проектиран от основаната от Бърт Рутан компания Scaled Composites (в момента част от Northrop Grumman). Машината е изградена почти изцяло от композитни материали и се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, всеки с тяга от 252 kN.

Самолетът има размах на крилото от 117 m, дължина от 73 m, височина от 15 m, маса празен от около 230 тона и максимална излетна маса от около 590 тона. По отношение на размах на крилото Stratolaunch ще бъде най-големият самолет в историята.

Основното предназначение на Stratolaunch е извеждане на ракети-носители на голяма височина, от където те стартират към орбита. Използването на този метод за изстрелване ще дава по-гъвкави условия за извеждане на товари на орбита.

Първите тестове ще бъдат извършвани с по една ракета Orbital ATK Pegasus XL, но при старта на търговската експлоатация самолетът ще носи по три такива ракети. Първият такъв тест се планира към 2019 г.

Компанията Stratolaunch е създадена от Пол Алън, един от основателите на гиганта Microsoft и авиационен ентусиаст.

Изкараха от хангара гиганта Stratolaunch

Изкараха от хангара гиганта Stratolaunch

Изкараха от хангара гиганта Stratolaunch

Коментари

blog comments powered by Disqus