Сътресения във въздушните превози в Близкия изтокСериозни сътресения във въздушните превози в Близкия изток се очертават, след като днес, 5 юни 2017 г., редица мюсюлмански държави решиха да скъсат дипломатическите си отношения с Катар и да забранят преминаване над тяхна територия на регистрирани в страната летателни апарати.

По-рано днес Саудитска арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Бахрейн и Малдивите обявиха, че прекратяват всякакви отношения с Катар, затварят границите си за граждани на близкоизточната страна и няма да допускат кораби и самолети на Катар да преминават през територията им. Страните оправдаха това свое решение с обяснението, че на държавно ниво Катар спонсорира терористични групировки.

Мигновеният ефект е спирането на полетите на катарската авиокомпания Qatar Airways до Саудитска арабия и ОАЕ. Компанията оперира съответно по осем и по четири дестинации до тези държави. Qatar Airways съобщи, че полетите се спират от 3 часа през нощта на 6 юни. Все още няма съобщение, кога ще спрат полетите до другите държави, които участват в дипломатическата изолация на Катар, но вероятно това ще стане много скоро.

Авиокомпаниите от ОАЕ Emirates, Etihad и FlyDubai също заявиха, че спират всички полети до Катар считано от ранните часове на 6 юни. Полетите до катарската столица Доха са вече спрени от саудитския национален превозвач Saudia и от бахрейнската авиокомпания Gulf Air.

Операциите на Qatar Airways ще пострадат при полети до дестинации в Африка и Южна Америка, тъй като самолетите на авиокомпанията трябва да заобикалят Саудитска арабия. Това ще удължава полетното време и съответните разходи на компанията.

Qatar Airways съще превозва сериозен туристически поток от Доха за Малдивите, както и обира сериозен трафик от целия Близък изток през хъба си в Доха.

Qatar Airways в момента оперира със 171 пътнически самолета по 151 дестинации до всички континенти и има около 24 000 служители. Отрязването ѝ от сериозна част от пазара в Близкия изток вероятно ще се отрази крайно негативно на компанията.

Гражданските полети в Близкия изток вече са доста усложнени заради конфликта в Сирия и Ирак, поради което повечето авиокомпании не летят над тези държави.

Коментари

blog comments powered by Disqus