Тръмп може да въведе рестрикции към авиокомпаниите на Катар и ОАЕАдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп може да въведе рестрикции към авиокомпании от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар, които получават масивни субсидии от държавните си собственици. Това съобщава сайта Politico, цитирайки свои източници.

Белият дом е притискан от три от най-големите американски авиокомпании - Delta, United и American, да вземе мерки по отношение на авиокомпании собственост на правителствата на ОАЕ и Катар, получаващи сериозни субсидии и предлагащи изключително ниски цени.

Темата за евентуалните рестрикции се коментира вече няколко месеца в администрацията на президента Тръмп.

САЩ имат сключено споразумение „Open Skies” с Катар и ОАЕ, което позволява авиокомпаниите от двете страни да изпълняват полети между тях с минимална намеса от държавните регулаторни органи. Подобни споразумения САЩ има с около 100 държави.

В резултат на това Emirates, Etihad и Qatar извършват средно около 33 полета дневно между различни градове в САЩ и хъбовете им в Персийския залив.

Според Delta, American и United конкурентите им от Персийския залив получават милиарди долари държавна помощ за да прекарват все повече пасажери през хъбовете им в Катар и ОАЕ, като по такъв начин повишават туристическия интерес към района. Американските авиокомпании нямало как да се конкурират с това.

За сега не е ясно какво решение ще се намери по въпроса и дали въобще ще бъдат взимани мерки. Опциите са най-разнообразни – от неофициални разговори за намаляване на броя на полетите, до ограничения за изпълнения на полети по определени маршрути до прекратяване на споразумението „Open Skies” с ОАЕ и Катар.

Администрацията на предходния американски президент Барак Обама реши да не вземе никакви мерки по въпроса. Тръмп от своя страна бе избран на крилете на платформата за защита на американския бизнес от чужда конкуренция.

Не всички американски авиокомпании подкрепят евентуални мерки срещу авиокомпаниите от Персийския залив. Авиокомпании, като Hawaiian Airlines и JetBlue се възползват от различни споразумения с Emirates, Etihad и Qatar и повишават пътникопотока си покрай тях. Близкоизточните авиокомпании пък отричат да получават нерегламентирана държавна помощ.

Коментари

blog comments powered by Disqus