Полетя композитният наследник на Ан-2На 10 юли 2017 г. първи полет е изпълнил разработения от СибНИА нов изцялокомпозитен биплан ТВС-2ДТС. Полетът е бил изпълнен от летище Елцовка, край Новосибирск и е приключил успешно.

Машината е извършила първо няколко скоростни рулирания и след това е изпълнила полет, който е продължил 20 минути.

ТВС-2ДТС се създава в рамките на програмата за създаване на лек многоцелев самолет, превозващ до 9 пасажери и летящ от слабоподготвени площадки, който трябва да замени все още широко използвания Ан-2. Тя е част от руската държавна програма за развитие на авиацията с общо назначение и се финансира от Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

ТВС-2ДТС има изцяло композитен фюзелаж и крила. Машината се задвижва от турбовитлов двигател Honeywell TPE331-12UAN, който има мощност от 1100 hp.

СибНИА работи по проекта от няколко години. По-рано бе тестван технологичният демонстратор ТВС-2ДТ, който представляваше Ан-2 с двигател TPE331-12UAN и нови композитни крила. Първият му полет стана факт през юни 2015 г.

От новият самолет се очаква да запази характеристиките на излитане и кацане на Ан-2, да има крайсерска скорост от 350 km/h и максимална от 450 km/h. Минималната скорост на полет да остане 40 km/h, далечината на полет да е 3500 km, полезният товар да е до 4 тона и да може да се извършват полети в сложни метеорологични условия, включително и нощем. В същото време машината трябва да може да се експлоатира в Далечния север на Русия и да се съхранява на открито.

Полетя композитният наследник на Ан-2

Полетя композитният наследник на Ан-2

Коментари

blog comments powered by Disqus