Airbus се оправда с Pratt & Whitney за спадащите си приходиЕвропейският самолетостроител Airbus се оправда с американският двигателостроител Pratt & Whitney за резкия спад в печалбите си, които са индексирани в първата половина на 2017 г. Това съобщава Reuters.

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директо е заявява, че Pratt & Whitney трябва да работят много по-здраво за разрешаване на проблемите с ниската надеждност и забавянията в доставките с техния редукторен реактивен двигател PW1100G, който задвижва семейството A320neo.

С неочаквано остър за авиационната индустрия тон, от Airbus заявяват, че двигателостроителят не е спазил предварителните уговорки.

Според Ендерс в първите шест месеца на годината са доставени около 15 броя A320neo задвижвани с двигатели на Pratt & Whitney, докато плановете са били за около 100 машини. Той определи това, като крайно незадоволително.

Ендерс обяснява, че макар и Pratt & Whitney да доставят двигатели, повечето клиенти в момента отказват да приемат машините в този им вид и настояват за оправяне на множеството проблеми около PW1100G, включително и заради проблемната логистика.

Проблеми с PW1100G са налични от началото на 2016 г.

Спадът на печалбите на Airbus е с около 1/3 и се дължи почти изцяло на забавянията в доставките на A320neo задвижвани с двигатели на Pratt & Whitney. Печалбата за първите шест месеца е €859 млн. при приходи от €15,27 млрд.

Акциите на Airbus спаднаха с 4,6% след обявяването на много по-ниските от очакваните финансови резултати.

В същото време от Airbus обявиха, че намаляват темпа на производство на гиганта A380 на осем машини годишно от 2019 г. С това компанията ще се опита максимално да удължи животът на производствената линия, докато се опитва да намери нови клиенти или да убеди съществуващи такива да направя нови поръчки.

В момента се сглобяват по 15 А380 годишно, но още догодина темпът ще спадне до 12 самолета. Според Airbus производството на гиганта в момента върви на малка загуба и няма непосредствени очаквания за продажби.

Коментари

blog comments powered by Disqus