Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон СитиШвейцарската авиокомпания Swiss започна търговски полети с Bombardier Cseries от Лондон Сити. Първият полет бе извършен на 8 август 2017 г. и бе отдавна очакван от производителя ход, който цели да покаже, че машините от тази фамилия могат да се експлоатират от трудни летища.

Самолетът CS100 изпълни полет от Цюрих до Лондон Сити и обратно. Машината ще се използва на мястото на ARJ100, който ще бъде пенсиониран в най-скоро време. Swiss планира да пусне още една линия до Лондон Сити – от Женева през лятото на следващата година.

Bombardier обяви през април, че канадската авиационна агенция Transport Canada и EASA са сертифицирали CS100 за кацания по стръмна глисада (5,5 градуса), което ще позволи експлоатацията на типа от Лондон сити.

От компанията заявяват, че CSeries е проектиран изначално да може да оперира лесно от Лондон Сити. Според Bombardier самолетът им може да изпълнява презокеански полети от Лондон Сити, ако е конфигуриран само в бизнес класа. При конфигурация в изцяло икономична класа при излитане от Лондон Сити далечината на полет е 4070 km.

Лондон Сити е летище, което се намира най-близо до финансовия и туристически център на мегаполиса Лондон. Аерогарата и пистата е изградена на мястото на някогашните докове, които са се намирали в района. Заради късата писта (1508 m) и факта, че летището се намира в града, кацането става при доста стръмна глисада и има редица ограничения по излетната маса на машините експлоатирани от там.

Коментари

blog comments powered by Disqus