Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелностAir Berlin, втората по големина авиокомпания в Германия, подаде днес, 15 август 2017 г., заявление за обявяване в несъстоятелност. Това съобщава Reuters.

Решението за това идва след като стана ясно, че авиокомпанията от Абу Даби Etihad Airways, която държи 29% от акциите на Air Berlin няма да оказва повече финансова помощ на германската авиокомпания.

Федералното правителство на Германия е отпуснало €150 млн. заем на Air Berlin, с което да се гарантират операциите ѝ в следващите три месеца. Ако това не беше станало факт, то авиокомпанията трябваше да спре полетите си още днес.

Air Berlin в момента води преговори с Lufthansa и easyJet за изкупуване на част от бизнеса ѝ. Според германското правителство резултат от тези преговори може да има в близките седмици.

Air Berlin отбелязва загуби практически всяка финансова година от 2008 г. насам, а финансовите резултати за 2016 г. показва €782 млн. загуби, което прави по €2 млн. на ден. Авиокомпанията не фалираше най-вече заради финансовите инжекции на Etihad Airways, които влизат в управлението ѝ през 2011 г. За последно през този април арабскаата авиокомпания вложи €250 млн.

Инвестициите на Etihad Airways в европейски авиокомпании за сега се провалят. По-рано през годината започна и търсенето на нов собственик на закъсалата италианска авиокомпания Alitalia.

Акциите на Air Berlin паднаха с 34% до €0,51. Пазарната капитализация на авиокомпанията в момента е около €60 млн. Само преди 10 години тя беше около €1 млрд.

Air Berlin оперира с 121 самолета, през миналата година е превозила около 28,9 млн. пасажери и има около 8000 души персонал.

 

 

Коментари

blog comments powered by Disqus