Mitsubishi спря изпитанията на MRJ след инцидентMitsubishi Aircraft, част от Mitsubishi Heavy Industries, спря изпитанията на регионалния джет MRJ, след спиране на двигател в полет, което е станало факт на 21 август 2017 г. Това съобщава Flightglobal.

Японският самолетостроител е заявил за Flioghtglobal, че е имало непланирано спиране на работата на левия двигател Pratt & Whitney PW1200G в полет. Инцидентът е станал с втория прототип FTA-2.

Mitsubishi не уточнява какви изпитания са провеждани по време на инцидента, но заявяват, че това се е случило във въздушно пространство предназначено за изпитания, което се е намирало на около 170 km западно от Портланд, над Тихия океан.

Машината е излетяла около 14,00 часа местно време и се е приземила извънредно на международното летище на Портланд в 17,12 часа. Екипажът не е пострадал.

От Mitsubishi са заявили, че бърз преглед на земята е установил, че в двигателя има повреди и се води разследване по причините.

Всички полети с MRJ са спрени и за сега не е ясно как инцидента ще повлияе на изпитателната програма и графика за влизане в търговска експлоатация. Изпитанията ще бъдат възстановени след изясняване на причините за спирането на двигателя.

Mitsubishi в момента използва четири прототипа и планира първия MRJ90 да бъде предаден на стартовия клиент All Nippon Airways в средата на 2020 г. До момента машината е претърпяла няколко забавяния, като последното бе от този януари.

Pratt & Whitney има проблеми с въвеждането в експлоатация на PW1100G (използван на фамилията A320neo), който е от същата фамилия. Проблемите с тези двигатели включват проблеми с доставката на резервни части, спиране в полет и други.

Двигателите от серията PW1000G задвижват още Bombardier CSeries, Embraer E-Jets E2 и руския MC21.

Коментари

blog comments powered by Disqus