Pilatus спира производството на PC-6Швейцарският производител Pilatus обяви, че спира производството на еднодвигателния турбовитлов самолет PC-6 Porter. Това съобщиха оттам днес, 28 август 2017 г.

Моделът PC-6 се намира в производство без прекъсване от 1959 г. насам. Според Pilatus моделът ще се произвежда до началото на 2019 г., а нови поръчки ще се приемат до средата на 2018 г., което ще даде възможност машината да бъде поръчана от нови клиенти. Компанията също гарантира, че ще извършва техническа поддръжка на PC-6 минимум 20 години след края на производството му.

Швейцарският производител обяснява, че PC-6 в момента дава малко възможност за обновяване и той все повече изостава от високотехнологичното производство на новите модели на компанията. Компанията обяснява и че производството на новия бизнесджет PC-24 изисква все повече внимание. Работниците заети с PC-6 щели да бъдат пренасочени към други позиции в Pilatus.

До момента са сглобени около 500 броя PC-6 в завода на компанията в Станс, плюс малко под 100 сглобени в САЩ по лиценз от Fairchild Hiller. В последните години са произвеждани по под 10 самолета годишно.

Базовият PC-6 снабден с бутален двигател полита на 4 май 1959 г., но производството му бързо е спряно за сметка на версията с газотурбинен двигател, която полита през май 1961 г.

Машината е известна с изключително съкратената си дистанция за излитане и кацане. С полезен товар от 1200 kg, PC-6 има нужда от 195 m за приземяване и 130 m за излитане. Самолетът запазва високите си характеристики за излитане и кацане, дори на големи надморски височини. През годините PC-6 е експлоатиран от над 25 въздушни армии, повечето от които все още експлоатират типа. Самолетът остава и изключително популярен за хвърляне на парашутисти.

Коментари

blog comments powered by Disqus