Ryanair започна да анулира полети за да се справя с огромните натрупани закъсненияНискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че ще анулира десетки полети всекидневно в следващите шест седмици за да се справи с хроничните закъснения, които се генерират в последните дни.

Ирландската авиокомпания обяви, че в първата половина на септември под 80% от полетите са изпълнявани навреме, което е било определено като неприемливо. От Ryanair обявиха, че това се дължи на проблеми с РВД в различни страни, включително и стачките във Франция, лошото време, но и проблеми с изчистването на отпуските на екипажите, след преминаването на отчитането на отпуските на различна система.

Според Ryanair дневно ще бъдат анулирани 40 до 50 полета, което представлява около 2% от дневно изпълняваните над 2000 полета.

Решението на авиокомпанията, което бе обявено късно в петък, доведе до масово недоволство на пасажерите ѝ, тъй като първоначално бяха обявени само анулираните полети до 20 септември. По-късно Ryanair съобщи, че всички анулирани полети до 31 октомври ще бъдат обявени предварително.

Действително, късно в понеделник Ryanair публикува на своя сайт пълен списък на анулираните полети.

Ryanair, която е акционерно дружество търгувано на различни борси, загуби 3% от стойността си в понеделник, което се равнява на около 500 млн. паунда.

Очаква се масовото анулиране на полети да доведе до изплащането на около €35 млн. обезщетения на засегнатите пасажери, което ще намали очакваните печалби на Ryanair с около 2%.

В същото време британския вестник Guardian съобщава, че Ryanair губи огромно количество от своите пилоти, които напускат примамени от по-добрите условия при конкурентни авиопревозвачи. Например от началото на годината 140 пилоти са отишли на работа в Norwegian. Според вестника, това е засилило ефекта на лошото планиране на отпуските на летателния състав.

Липсата на пилоти е принудило Ryanair да предлага до €10 000 бонус за всеки пилот, който започва работа в авиокомпанията, но не е ясно дали тази мярка дава ефект.

Коментари

blog comments powered by Disqus